History

In de loop van 1972 wordt de chiromeisjesgroep Sint Godelieve ontbonden en na een onderbreking van een klein jaar, start in september ’73 onder impuls van pastoor Jan Lauwers een nieuwe chirogroep die hij “Sjaloom” doopt.Bernadette De Wit, Annie Andries, Paulette Vissers en José Thielemans trekken naar de zolders van de parochiale school met speelclub en kwiks.

Doorheen de jaren groeit deze groep kinderen uit tot een volwaardige chirogroep.Op die zolders van de parochiale school ontdekken ze heel wat schatten, zoals de vroegere processiekleren die de kinderen ontelbare uren verkleedplezier bezorgen, maar die helaas al deze pret niet overleven. Iedere zondag moet de leiding na afloop van de chironamiddag alle trappen vanaf de zolder tot het gelijkvloers kuisen, voor een emmertje water moeten ze telkens 2 verdiepen naar beneden want er is slechts één kraantje met stromend water onderaan de trap.

 

In het voorjaar van 1982 verlaat de notaris zijn woning in het dorp. Het huis was door de gezusters Horckmans aan het OCMW overgelaten en moest volgens hun testament ten dienste gesteld worden van de Humbeekse bejaarden. Maar omdat het huis niet geschikt noch toegankelijk is voor bejaarden, wordt beslist het een andere bestemming te geven. Geïnteresseerde verenigingen mogen zich kandidaat stellen op een volksvergadering in het gemeentehuis van Humbeek en de Chiromeisjes krijgen uiteindelijk het huis toegewezen.

Tijd voor actie! In samenspraak met het OCMW starten de opfrissingswerken. De deels ingestorte omheiningmuur wordt afgebroken zodat de tuin van het huis – ideaal speelterrein voor onze kinderen – voor iedereen toegankelijk is en met de door de leiding gekuiste bakstenen wordt een nieuwe ingang gemetseld. De garage wordt gevloerd en ingericht tot leidingslokaal met keuken en het huis wordt leeggemaakt. Een hele zomer lang wordt er behangen, geschilderd, ingericht,…Op 9 oktober 1983 worden de nieuwe lokalen officieel ingehuldigd en krijgen ze tijdens een plechtige viering de naam “Den Bogaet”.

Na onze verhuis naar “Den Bogaet”, worden de groepsfeesten vervangen door de posterbeurs met pannenkoeken. De pannenkoeken worden gebakken in de garage en door de leiding via de buitentrappen naar de eerste verdieping gebracht. Onze toog installeren we in de badkamer van de notaris en de posters en kaarten worden uitgestald op de tweede verdieping.Begin jaren ’80 ontstaan in “Den Bogaet” de eerste aperitiefconcerten – de voorgangers van de huidige lenteconcerten – op de zondagvoormiddag van mei-kermis. De Humbekenaren kunnen in de prachtige tuin van “Den Bogaet” genieten van muziek gebracht door de harmonie en de fanfare, de Chiromeisjes zorgen voor het aperitief.De chiroleiding en aspiranten van beide chiro’s beginnen rond die tijd ook met papieromhalingen in Humbeek.

Met de opbrengst hiervan trekken ze in augustus 1980 voor de eerste keer naar Tirol. Zo gaan ze om de twee jaar naar Oostenrijk (in ’80, ’82, ‘84) en Ierland (in ‘86).Door de jaren heen groeit er ook geleidelijk een werkploeg van ouders en oud-leiding die regelmatig een handje toesteken als kookouder, bij het weekendverhuur en onderhoud van de lokalen en allerhande chiro-activiteiten.In 1997 houden we onze laatste bezoekdag op bivak in Orcq, voortaan brengen de ouders hun kinderen zelf naar de kampplaats.In deze periode engageren beide chiro’s zich ook weer om samen met Funsport de Palmfuif te organiseren. De opbrengst hiervan vormt ieder jaar een aanzienlijk deel van het werkingsbudget.In de loop der jaren doen we nog verschillende activiteiten voor het goede doel, zoals steun voor Vredeseilanden, Goede Vrijdagtochten, Kom op tegen kanker, Driekoningenstoet, 11.11.11, …

Omdat grotere renovatiewerken zich opdringen en het OCMW – omwille van het testament van de gezusters Horckmans – geen garanties kan geven voor de toekomst, beginnen we eind jaren ’90 te denken aan een nieuw lokaal.De grond achter de pastorij die door de parochie in erfpacht gekregen was van de gemeente wordt aan de chiromeisjes toegewezen. Centen worden geteld, plannen gemaakt en op 3 oktober 1998 wordt de eerste steen gelegd. Met de hulp van groot aantal vrijwilligers en het doorzettingsvermogen van een harde kern wordt er twee jaar aan de nieuwe lokalen gezwoegd.

En zo verhuizen de chiromeisjes in september 2000 – weer eens, maar nu definitief – naar hun eigen lokalen. Op 31 augustus 2002 worden de lokalen officieel ingewijd met een groot chirofeest.In oktober 2005 wordt met de parochie een bruikleenovereenkomst voor onze lokalen afgesloten tot 2081.

Als kers op de taart voor ons 35-jarig bestaan was er in 2008 uitzonderlijk een buitenlands bivak. Van 21 tot 31 juli trokken we met een 90-tal kinderen naar het prachtige Gorges du Tarn in Frankrijk. Gedurende de voorbije 36 jaar is er een enorme stroom van mensen geweest, die elk hun steentje hebben bijgedragen. Tot op vandaag kunnen we op het enthousiasme en de inzet van vele mensen rekenen en hopelijk kunnen we dat nog voor een hele lange tijd. Aan allen proficiat met deze prestatie! We hebben het samen toch maar ‘gefixt’! Wees trots op wat we samen hebben bereikt, gefeliciteerd, het is niet niks!

(Tekst: Hilde De Leye)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s